Enkeltvis præsentation af billardtilbehøret:

Billardkøen

Med billardkøen fra kategorien billardtilbehør spilles spilleballen (den hvide kugle). Først skal spillepladen selvfølgelig være betrukket med et billardklæde. Billardkøer findes i forskellige former, længder og designs, standardformatet til poolbillard er 147 cm. Billardkøer består for det meste af træ, men fremstilles også af forskellige andre materialer som f.eks. plast, fiberglas og aluminium. Der er forskelle ved prisen og ved valget af træets hårdhed. Hårdt træ har hovedsageligt sine fordele i kraftfulde stød. Begyndere og amatører vil dog næsten ikke kunne mærke forskellen mellem hårdt og blødt træ. De vigtigste kendetegn for en kø er, at den 1. er lige og ikke bøjet, 2. at det forreste område, som ligger på hånden, glider godt hen over hånden og ikke splintrer, bliver hængende eller klæber fast. I den forbindelse er det også vigtigt at anvende de rigtige plejeprodukter fra billardtilbehør, fordi køen så kan arbejde rigtigt.

Billardballerne fra billardtilbehøret

De første billardballer blev fremstillet af elfenben. Det viste sig dog, at materialet var ugunstigt, fordi ballerne hurtigt blev slidt.

I dag er brugen af elfenben forbudt for at beskytte elefanter, og billardballerne fremstilles af en syntetisk, særlig ren phenolharpiks. Phenolharpiks produceres pga. den industrielle fremstilling med en ensartet massefylde og vægt, den bliver næsten ikke slidt ved brug og beholder på den måde de samme rulle- og spilegenskaber i mange år.

Findes der kvalitetsforskelle ved billardballer og billardklæder?

Der findes forskellige meninger om spørgsmålet, om billardballer fra forskellige prisklasser har en forskellig spiladfærd. Førsteklasses mærkeballer er i hvert fald slidstærkere end billigere baller. Man bør i hvert fald passe på, hvis man køber brugte baller. Især den hvide spillebal kan have små fejl og huller, hvilket så selvfølgelig påvirker ballernes spiladfærd negativt. Også et dårligere billardklæde kan have indflydelse på spillet. Så heller ikke ved billardklædet bør man vælge en for billig variant.

Markedsførende i verden inden for fremstillingen af billardballer er det belgiske firma Saluc, som sælger deres billardballer under mærket Aramith.

Hvilket billardtilbehør har man ellers brug for?

Billardtilbehør som billardbord, kø og baller samt billardklæde er billardspillets vigtigste komponenter. Andet billardtilbehør er videreførende udstyr, som gør billardspillet nemmere. Således findes der meget forskelligt billardtilbehør til køerne, køplejen (billardklæde) og til optimering af spilnøjagtigheden.

Men det er ikke kun produkter som billardklædet, der hører til et omfattende spilsortiment. Børster til at rense spillebordet med, især spilleklædet, kridt til at påvirke køens stødnøjagtighed positivt og triangler til den rigtige opstilling af ballerne hører til ethvert billardbord og er en vigtig bestanddel af billardtilbehøret. Et billardklæde skal tilsvarende udskiftes alt efter brug, for afhængigt af sliddet og spilvarigheden kan det allerede være påkrævet efter forholdsvis kort tid. Inden for det private område holder et billardklæde ca. 10 år. Poleringsklude og pastaer til at pudse ballerne blanke med regelmæssigt, tavler til stillingen eller noter og billardhandsker, som gør køens bevægelse på håndryggen nemmere, er vigtige billardtilbehørsprodukter her i billardshoppen. Således finder du i vores shop billardtilbehør som f.eks. billardklæder og forskellige ekstraprodukter, som gør billardlivet meget nemmere. Billardtilbehør er meget vigtigt for billardentusiaster, og et billardklæde kan ofte være altafgørende for succes eller fiasko i et spil.