I billard skelner man hovedsageligt mellem tre spilvarianter: Poolbillard, snooker og carambole. Hver af disse varianter spilles med et forskelligt antal af baller, som til dels også adskiller sig i størrelsen. Valget af det rigtige sæt baller er således i første omgang et spørgsmål om din foretrukne spiltype.
Lissy tilbyder baller til alle spiltyper. De opfylder internationale standarder og egner sig også til turneringsbrug.
Billardspillets oprindelse går tilbage til 1500-tallet. Dengang blev det at spille billard en fast bestanddel i det selskabelige liv. På baggrund af det franske spil carambole blev der i 1700-tallet udviklet den britiske spiltype English Billiards, som var grundlaget for nutidens poolbillard. I 1960’erne blev snooker endnu en populær variant.
I dag er der ca. 35 forskellige billardspiltyper. Ud over pool, carambole og snooker er keglebillard, russisk billard og English Billiards de mest populære .
De første billardballer blev fremstillet af elfenben. Men dette naturlige materiale bruges i dag ikke længere pga. artsbeskyttelse. Det har også en række meget afgørende ulemper. Fordi elfenben bliver slidt relativ hurtigt, skulle ballerne efterslibes mange gange, og det var praktisk taget umuligt at opretholde en præcis størrelse. Desuden har elfenben en meget ujævn massefylde, så ballernes rulleadfærd var meget vanskelig at beregne.
I dag fremstilles billardballer udelukkende af en særlig ren phenolharpiks, som bl.a. sælges under mærkenavnet Aramith. Disse moderne plastballer har meget bedre rulleegenskaber sammenlignet med elfenbensballer. De er også meget mere modstandsdygtige.
I den form for billard, som er den mest populære i mange lande, handler det om at støde 16 kulørte objektballer i billardbordets seks pockets med den hvide spillebal efter nogle bestemte regler. En poolbillardbal har en diameter på 57,2 mm og vejer 170 g. Det 9 ft billardbord, der bruges i konkurrencer, har en spilleflade på 254x127 cm og er udstyret med 6 pockets. På værtshuse, i billardhaller eller hjemme finder man dog ofte også mindre formater.
Ved poolbillard må spilleballen udelukkende spilles direkte med køen. Spillerne har en indgang på skift. Som indgang betegnes den periode, hvor spilleren står uafbrudt ved bordet. Den er afsluttet, hvis spilleren med sit stød ikke kan støde nogen af ballerne i hul efter reglerne.
Ved snooker handler det om at støde 15 røde baller og 6 med andre farver i hul efter nogle bestemte regler. En snookerbal har en diameter på 52,5 mm og vejer mellem 130 og 150 g. Det officielle snookerbord er et 12 ft bord med en spilleflade på 3556x1778 mm. Det har 6 pockets, som dog er mindre i forhold til poolbillardbordet.
Ved snooker handler det om at støde 15 røde baller og 6 med andre farver i hul efter nogle bestemte regler. En snookerbal har en diameter på 52,5 mm og vejer mellem 130 og 150 g. Det officielle snookerbord er et 12 ft bord med en spilleflade på 3556x1778 mm. Det har 6 pockets, som dog er mindre i forhold til poolbillardbordet.
På lignende måde som ved poolbillard er det kun den hvide bal, der må berøres med køen, og spillerne har en indgang på skift. Spillet er dog langt mere krævende end poolbillard. Det skyldes især den væsentligt større spilleflade, men også de mindre baller og pockets.
Ved carambole spilles der i de fleste discipliner med kun to spilleballer (en til hver spiller eller hvert hold) og en objektbal. Objektballen er altid rød, mens spilleballerne er hvid og gul. Caramboleballerne har en diameter på 61,5 mm og er således større end pool- og snookerballer.
I modsætning til poolbillard og snooker stødes der ikke nogen baller i pockets her. Derfor har bordet heller ingen huller. I stedet for handler det om at ramme de to andre baller med spilleballen efter nogle bestemte regler.
I Lissys onlineshop finder du snooker-, carambole- og poolbillardballer i mange forskellige størrelser og udførelser. Et highlight er billardballer med en individuel gravering, som f.eks. kan forsynes med dit eller din klubs navn.